Rugklachten

Je hoort bijna iedereen wel eens over rugklachten. Misschien heb je er zelfs zelf last van. Sommige mensen hebben een hernia, spit, Ischias of een zeurende, brandende pijn en uitstraling naar de benen. Allemaal klachten gerelateerd aan hetzelfde.

Wat zijn rugklachten en waarom ontstaan ze?

Negen van de tien keer gebeurt het als er een disbalans is tussen wat er van ons gevraagd word en wat we aankunnen. Uiteraard, als er een disbalans ontstaat dan ontstaat er een keer schade. Bijvoorbeeld in de vorm van een versneld slijtageproces.

Het klinkt simpel, maar hoe weet je dat nou? De één heeft er wel last van, de ander soms en weer een ander heeft continu rugklachten. Waarom heeft de ene persoon er wel klachten van en de andere niet. Belangrijk is dat je weet wat de onderliggende oorzaken zijn. Veel mensen reageren op symptomen, dan wordt de pijn behandeld, maar niet de onderliggende oorzaken en dan komen de rugklachten net zo hard weer terug. 

Het doel? Zo snel en zo lang mogelijk van je rugklachten af!

Natuurlijk is het korte termijn doel om de pijn zo snel mogelijk te verminderen en het liefste zo snel mogelijk helemaal weg te halen. Maar wat nog belangrijker is, is om de onderliggende oorzaken aan te pakken. Wij kijken altijd naar de (dis)balans in de drie dimensies van stress. Hierin hebben we het dan over fysieke stress, biochemische stress en mentaal/emotionele stress. Wil je daar meer over weten? Wij geven workshops in onze praktijken waarin dit in de diepte wordt uitgelegd.

Rugklachten en subluxaties

Voor nu is het goed om te weten dat we allemaal subluxaties creëren. Subluxaties (of blokkades) zijn gewrichten die niet goed functioneren. Als een gewricht niet goed functioneert, geeft dat druk op het zenuwstelsel. De informatie vanuit hersenen door het zenuwstelsel naar, bijvoorbeeld, de spieren toe, komt niet goed aan. De spieren gaan daardoor verkrampen, omdat ze niet weten wat ze moeten doen. Spieren hechten aan aan twee botpunten, hier ontstaat dan meer wrijving en slijtage. Dit versnelt het verouderingsproces van de gewrichten. Daardoor krijg je een zwakkere rug, of pak je bijvoorbeeld en kopje thee op en dan schiet het in de rug. Dus pijn aanpakken is belangrijk, maar het aanpakken van de onderliggende oorzaken is nog belangrijker.
Wil je meer weten over subluxaties? Kijk dan op onze website onder het kopje klachten, daar staan 2 filmpjes over subluxaties.

Als je pijnvrij bent en je hebt nooit rugklachten, hoe weet je dan dat het goed is?

Hoe weet je nu dat je geen subluxaties hebt, of dat je spieren niet verkrampen? Heel makkelijk. Wij meten dat! Door bijvoorbeeld een houdingsanalyse te maken, spierspanning te meten in je lichaam en door te kijken naar het aanpassingsvermogen van je lichaam. Wil je hier meer over weten? Kom dan eens naar een van onze workshops. Deze staan op de website vermeld.

Wil je niet reactief, maar proactief bezig gaan? Kom dan langs, bel of mail en maak een afspraak, zodat jij weet wat er gaande is met jou en dat je de grootste kans hebt om zo lang mogelijk en zo goed mogelijk te kunnen blijven functioneren.