Houding

Waarom zei je moeder toen je klein was altijd tegen je: “ Let op je houding”, “Ga recht zitten”, “Ga goed staan”. En waarom is dat zo belangrijk? We gaan je dat proberen uit te leggen, want dit is wel één van de belangrijkste dingen waarmee je lijf zo lang mogelijk mee kan gaan.

Een slechte houding veroorzaakt een versnelt slijtageproces
Dat is simpel gezegd, maar hoe zit dat dan? Een voorbeeld: Als je geen actieve houding hebt, maar je lichaam laat inzakken als een zoutzak en je je hoofd naar voren laat hangen, zullen je borstspieren strakker worden. Als je deze houding een jaar lang aanhoudt, kan je niet eens meer rechtop staan of zitten, omdat de borstspieren te strak zijn geworden. Maar ook als je ingezakt staat en je graag omhoog wilt kijken in plaats van naar de grond, kan je merken dat sommige spieren te strak worden en andere spieren te zwak. Door dit proces kunnen klachten ontstaan. Voorbeelden van deze klachten zijn: concentratieverlies, verminderde energie en minder goed je ‘systeem’ uit kunnen zetten, waardoor je bijvoorbeeld slechter kunt gaan slapen. Met deze houding worden ook de nekspieren korter, waardoor je ademhaling meer oppervlakkig wordt. Er komt daardoor meer druk op de borstkas, wat het hart niet zo leuk zal vinden; ook de maag krijgt meer druk te verduren. Zo wordt het moeilijker voor de spijsvertering. Ook krijg je door deze houding meer druk op de onderrug. Op deze manier kan je door de jaren heen meer slijtage opbouwen en heb je een grotere kans op het krijgen van bijvoorbeeld een hernia.

Met een slechte houding maak je het jezelf dus niet makkelijk. 

Je houding van nu heeft invloed op je toekomst

Misschien heb je helemaal geen klachten, voel je je super goed en denk je, waar hebben ze het over? Maar hoe is het over vijf jaar of tien jaar, dat is eigenlijk veel belangrijker. Want je kunt je misschien wel voorstellen, ook al heb je nu geen klachten, dat als je niet doet wat goed voor je is, je later de consequenties kan gaan ervaren. 

Als je om je heen kijkt naar de houding van de mensen om je heen. Je broertje heeft een ingezakte houding, je ziet iedereen gamen, op de telefoon of de iPad. Dat werkt allemaal niet mee, want dat zorgt ervoor dat je meer slijtage krijgt, met of zonder klachten. 

Voor de duidelijkheid, als je al meer dan tien jaar een verkeerde houding hebt en je hebt meer slijtage, dan is het zo dat wat kapot is, is kapot. Je kunt er wel voor zorgen dat het beter gaat functioneren, dat je zoveel mogelijk functie terug krijgt. Daarnaast is het heel belangrijk dat je een houding aanneemt en volhoudt die voor jou op dat moment het beste is, zodat je geen versnelt slijtageproces hebt. 

Dat is super belangrijk voor volwassenen, maar zeker ook voor kinderen. Kijk maar eens naar al die kinderen op de iPad, op de telefoon, op de laptop, met zware rugtassen en het verplicht zitten op school. Natuurlijk is school goed voor je, maar wij zijn er niet voor gemaakt om zo lang achter elkaar te zitten. Kinderen (en volwassenen) moeten bewegen. Stel dat we na de opleiding naar een zittend beroep gaan, veel in de in de auto moeten zitten, vergaderen, of werken op één vierkante meter. Heel veel mensen hebben een sta bureau, maar ze staan nog steeds heel statisch; de spieren gaan nog steeds in spasme. Een dag lang jezelf rechtop houden is heel lastig, dus daarom is houding zo belangrijk. Om te zorgen dat je lichaam zo goed mogelijk en zo lang mogelijk meegaat.

Wíj kunnen je helpen met je houding!

Wil jij weten of je een goede houding hebt, wat je aan je houding kunt doen of wil je weten wat een goede houding is. Maak een afspraak en kom langs, dan maken we onder andere een houdingsanalyse, we gaan de spierspanning in je lichaam meten en we gaan kijken wat we voor je kunnen betekenen. We hopen je snel te zien!