“Ik zoek een hobby.” – de 3 beste, volgens psychowetenschap
Redactie Timemanagement.nl

Hoewel élke hobby drukke professionals helpt te ontspannen en afschakelen van hun werk, bestaan er volgens onderzoek een paar uitblinkers. Superhobby’s, zogezegd. Hobby’s die je brein doen groeien en ontspannen, zodat het niet uitgeput raakt op kantoor. Benieuwd welke het zijn?

De beste hobby’s helpen je brein volgens psychowetenschappers méér ontspannen, geven je overdag méér focus en aandacht, bieden je nieuwe inzichten, geven je een energieboost en doen je brein zelfs groeien. Dat kan dus, blijkbaar, met een hobby. Neuroplasticiteit, noemen de wetenschappers die positieve effecten van hobby’s op je brein.
Néé, we hebben het hier niet over braintraining-spelletjes. Die werken niet. Prima hobby, als je ze leuk vindt. Maar vraag je je af: ‘ik zoek een hobby die álles biedt – zowel optimale ontspanning als breinverbetering en daarmee verbetering van mijn werk en leven’, dan moet je het in een net iets andere hoek gaan zoeken.

"Hoe minder relevant je hobby is voor je werk, hoe beter." Dat zegt professor in de psychologie en werk- en organisatie onderzoeker Kevin Eschelman, tenminste. Daarmee bedoelt hij niet dat je werk wel zo vervelend moet zijn, dat je er maar beter zo ver mogelijk vandaan kunt blijven. Hij bedoelt dat een vrijetijdsbesteding die ver van je werkzaamheden ligt, je werkdagen juist bevordert. Sterker nog: “Welke activiteit je ook doet in je vrije tijd, hij wordt vele malen waardevoller wanneer deze compleet anders is dan wat je vlak daarvoor op de werkvloer aan het doen was”, vertelt Eschelman. Wat het idee daar achter is – en hoe je dat goed doet? “Mensen moeten er goed op letten welke bronnen ze uitputten op het werk, om te zien wat ze precies moeten opladen in hun vrije tijd.”

Wij breinwerkers, putten nogal wat bronnen in onze bovenkamer uit op een gemiddelde kantoor-werkdag. We moeten creatief zijn, belangrijke beslissingen nemen, grote bakken energie hebben, problemen oplossen, fris en fruitig blijven, helder denken, niet falen, geen fouten maken, experimenteren, samenwerken, zelfdiscipline houden én terwijl we dat allemaal doen, te allen tijde gefocust blijven!

"Hallo, super(wo)man." Geen wonder dat je een hobby zoekt. Het is de enige manier om dat allemaal enigszins voor elkaar te krijgen en je leven leuk te houden. Wat zeg ik? Om überhaupt nog een leven te hebben én succesvol te zijn op je werk!

3x de beste hobby’s voor druk bezette professionals
Het is een beste taak, in je vrije tijd opboksen tegen de tijd op je werk die ongeveer álle levensenergie uit je brein slurpt. Gelukkig hebben we daar slim time management voor uitgevonden om al die drukte op kantoor in goede banen te leiden. Dit zijn dé 3 beste antwoorden op je ‘ik zoek een hobby’ queeste, volgens Eschelman en zijn collega-psychowetenschappers. Met voor elk soort breinwerker wat wils!

Ontdek welke hobby het best past bij jouw (werk)leven.

1 “Ik werk veel binnen.”
Als je hebt onthouden welk advies psychowetenschapper Kevin Eschelman geeft voor de beste hobby’s, dan is deze voor jou een inkoppertje. (Psst… Het was: ‘de beste hobby is het tegenovergestelde van wat je op je werk doet.’)
Werk je veel binnen, dan vind je de beste hobby voor jou dus… buiten! Oké, die is wel heel simpel zo. Gelukkig kan ik daar nog wat nuance aan toevoegen. Dit onderzoek laat zien dat je brein echt héél graag buiten is. In de natuur om precies te zijn. Drie soorten wandelingen werden er gedaan, met een mobiele breinsensor bevestigd: één wandeling door een winkelstraat, de tweede door groen gebied en de derde wandeling door een levendige woonwijk. Ondertussen werden de factoren ‘enthousiasme’, ‘frustratie’, ‘betrokkenheid’, ‘opwinding’ en ‘meditatie niveau’ gemeten. De wandelaars in het groen toonden “minder frustratie, betrokkenheid en opwinding en hogere meditatie”. Bij de wandelaars buiten het groen was het andersom. Oftewel: buiten, in de natuur, begint het brein tot rust te komen.
Verder hebben verschillende andere studies aangetoond dat buiten hobbyen nog veel meer voordelen heeft.
- Het bevordert je vitaliteit;
- Het vermindert de kans op depressie;
- Het boost je immuunsysteem;
- Het vergroot je creativiteit;
- Het verbetert je geheugen en andere cognitieve functies.
Naar buiten dus, met die hobby! Het allerbeste is zelfs om buiten te hobbyen vóórdat je werkdag begint. Iets met voorkomen en genezen. De één beter dan de ander.

In dit geval van ‘ik zoek een hobby’ kan het antwoord dus zijn:
• “Laat je hond uit.” Heb je er nog geen? Denk er eens kritisch over na om er een te nemen. Als je de tijd en ruimte hebt om hem tweemaal daags uit te laten, tenminste. En niet alleen hem. Vooral ook jezelf. Naarrrr buiten!

• “Ga tuinieren.” Je zit midden tussen het groen en lekker met je handen in de aarde. Behoorlijk het tegenovergestelde van op kantoor.

• “Ga hardlopen.” Het liefst in de ochtend, nog vóór je naar je werk gaat. Heel (ver)fris(send).

• “Doe yoga.” Ook weer ‘s ochtends, als het kan. Buiten in je tuin. Lekker tussen het dauw in het gras. Doet wonderen, belooft Eschelman. Ervaringsdeskundige én workaholic Maren Showkeir bevestigt dat: “Ik kon er meteen beter van slapen. Ik merkte ook dat ik tijdens vergaderingen, waar ik eerder altijd opgewonden en gestrest werd van de dingen die er gezegd werden, rustiger werd. Mijn hoofd ging niet meer op de loop. Dat maakte het makkelijker om te focussen.”

• “Probeer een creatiever vervoersmiddel dan je auto.” In je auto zitten telt nog steeds als binnen zitten. Dat kan beter. Vindt ook Sibu Joseph, werkzaam als MRI-technicus in een ziekenhuis. Hij skateboardt (!) al 10 jaar naar zijn werk, als hobby. “Jaren geleden, toen ik met de auto naar mijn werk ging, weet ik nog dat ik altijd behoorlijk gefrustreerd en moe was tegen de tijd dat ik aan kwam. Nu skateboard ik. Aan het begin van mijn shift in het ziekenhuis kom ik alert en vol energie aan. Aan het eind kijk ik er naar uit om weer op mijn skateboard te springen en naar huis te rollen. Zodra ik thuis aankom is mijn energie weer opgeladen, doordat ik weer wat tijd in de buitenlucht heb doorgebracht.” (Vul in plaats van ‘skateboard’, ‘wielrenfiets’, ‘rollerskates’ of ‘motor’ in en je hebt je nieuwe woon-werkverkeer hobby te pakken.)

2 “Mijn hoofd zit altijd vol.”

In dit geval heeft de beste hobby voor jou als hoofddoel om je brein te resetten. Denk weer even terug aan Eschelmans advies: zoek een hobby die het tegenovergestelde inhoudt van wat je op je werk doet. Op je werk laat je je hoofd vollopen, doordat je alles moet doen en kunnen. Je weet nog wel: Jouw optimale hobby laat je hoofd leeglopen om te kunnen resetten en al die taken zonder problemen weer op te kunnen pakken op je werk, zonder dat je hoofd óvervol raakt. Op al die eisen en randvoorwaarden heeft de hobby-wetenschap één antwoord: “Muziek.”
Oké, ook hier nog wat meer nuance. Als je het écht goed wil doen, volgens de wetenschap, dan doe je aan muziek-improvisatie. Of kortweg: ‘improv’. Denk aan lange geïmproviseerde jazz-solo’s en compleet zelfbedachte rap-sessies. Brein onderzoeker en chirurg Charles Limb ontdekte het wonderlijke effect van dit soort improv op je hersenpan. Wat dat was? Simpel gezegd: er wordt meer hemoglobine aangemaakt, zodra je muziek improviseert. Dat betekent dan weer meer zuurstoftoevoer naar je neurostelsel. Oftewel: goed voor je hoofd. Hoe hij daar achter kwam? Door jazz-muzikanten en rappers in een fMRI-scanner te stoppen. Serieus. … – Maar goed. Nu kán het zo zijn dat je geen jazz-virtuoos of rap-talent bent. Kan gebeuren. In dat geval is er nog een muzikale hobby-oplossing voor je: Een muziekinstrument leren spelen!
Als dit jouw antwoord is op ‘ik zoek een hobby’, dan heb je meteen het hele pakket te pakken. “Een muziekinstrument leren spelen en muzikant worden is een oefening in luistervaardigheid, experimenteren, keer op keer falen en keer op keer opnieuw beginnen, het ontwikkelen van zelfdiscipline en succesvol teamwork”, vertelt ondernemer en muzikant Panos Panay. Daar herken je vast een paar skills die je op het werk kunt gebruiken om je hoofd niet zo vol te laten lopen en het daar uit te houden. Falen mag. Opnieuw beginnen moet. En aan de slag gaan zúl je! Totdat het goed is. Het zou toch mooi zijn om dat volle hoofd eindelijk eens wat tot rust te brengen? Muziek leren spelen regelt het voor je.

Mócht deze exercitie nog iets te heftig zijn om als hobby uit te proberen, dan kun je altijd nog een treetje lager instappen: Muziek luisteren. Helpt ook al om je hoofd leeg te laten lopen. En muziek (écht) luisteren mag je best een hobby noemen. Maak er vinyl-platen luisteren van en je komt helemaal geloofwaardig over. Wát je dan luistert, is aan jou. 
De wetenschap heeft wel een paar tips voor je:
- Dit is bijvoorbeeld de top 10 meest ontspannende muziek voor je brein.
- Dit is de beste muziek om je focus te (her)vinden.
- En als je muziek zoekt voor beter denkwerk, dan adviseert Einstein (Jep. De professor der professors.) je dit.

3 “Ik moet vaak moeilijke beslissingen maken en problemen oplossen.”
Dan is er, volgens onderzoek, maar één hobby-devies voor jou: “Ga gamen.”
Correct. We hebben het hier over video-games. Verrast het je? Zie je nu alleen maar pezige, bleke tieners voor je die met veel geweld zombies neerschieten? Iets dat nergens goed voor zou zijn en alleen maar agressief gedrag in de hand zou werken? Dan loop je al een tijdje achter. Hoewel de media het graag over die grimmige kant van gamen heeft, toont recent onderzoek al een tijdje keer op keer de voordelen van deze activiteit aan – schreven we hier al eerder: Videogames spelen verbetert onze cognitief-perceptuele vaardigheden en de cognitieve prestaties van ons brein aanzienlijk, volgens dit onderzoek. Dat wil zeggen: deel 2 van ons brein begrijpt en verwerkt (cognitie) de waarnemingen die het binnenkrijgt via deel 1 (perceptie) beter.
Gevolg: ‘gamers’ hebben een betere focus en aandachtsspanne en betere motorische vaardigheden. Kortom: het brein van een gamer presteert simpelweg beter dan dat van een niet-gamer. Management consultant Caroline Siemers, bevestigt dat. Ze legt ook uit waarom een hobby als gamen zo goed past bij kantoortijgers met een druk werkleven. Omdat het inhoudelijk veel overeenkomsten kent. Gamen heeft namelijk alles te maken met snel goede beslissingen nemen en problemen slim oplossen, zegt zij: “Kijk maar eens naar elk spelletje dat je speelt op je gameconsole, telefoon of tablet: je succes is afhankelijk van een serie discrete beslissingen die in een fractie van een seconde gemaakt moeten worden. De meeste spellen geven je hints en begeleiding om die te kunnen maken, maar hoe beter je wordt in gamen, hoe feillozer en zonder hulp je het doet. Carrières werken net zo. Je start door goed te kijken naar je managers of seniors, die je feedback geven en je laten zien hoe het werkt. Zodra je een paar niveaus hoger komt, begin je te vertrouwen op je eigen expertise.” 
Past ook weer in de gedachte dat je, om te ontspannen, in je vrije tijd het tegenovergestelde moet doen van wat je op je werk doet. Het tegenovergestelde van snoeihard gepeins en zware overwegingen met dito conclusies; dat is dus zombies neerknallen zonder dat er complexe gevolgen vanaf hangen. Misschien ligt zombies neerknallen jou niet zo. Niet gek, meer professionals delen die mening met je. Dan is het goed om te weten dat je geen zombies hoeft neer te schieten. Mag wel, maar je kunt ook een vriendelijk spelletje Patience of Tetris op je tablet te spelen om van de voordelen van gamen te profiteren.
Voor het echte werk, inclusief de bovengenoemde oplossingsgerichte en besluitvaardige voordelen van  gamen, richt je je liever tot bijvoorbeeld dit spel voor je gameconsole (gebaseerd op historische feiten) of deze variant (veel samenwerken en puzzels oplossen).


‘Ik zoek een hobby’ beantwoord?
En, heb je een hobby gevonden tussen deze top-selectie? Of wil je graag nog even alles op een rijtje zetten, om het goed te kunnen overwegen? Komt-ie.

Als je veel binnen werkt:
Neem een hond. Laat hem uit;
Ga tuinieren;
Start met hardlopen, ‘s ochtends;
Doe yoga, buiten;
Wees creatief in je woonwerkverkeer. Probeer een skateboard, wielrenfiets of haal je motorrijbewijs.

Als je hoofd altijd vol zit:
Doe aan improvisatie met een muziekinstrument of met je stem;
Start met het leren bespelen van een muziek-instrument;
Luister naar (nieuwe) muziek.

Als je vaak problemen moet oplossen of belangrijke beslissingen moet nemen:

Start met gamen
– op je console;
– op je tablet;
– of zelfs maar je smartphone.

Veel plezier met je nieuwe hobby én je fijnere (werk)leven!

Dit artikel mochten we delen van Timemanagement. Klik hier voor het originele artikel.