Wervel van de week C1

Je nek, je gezondheid en jij, wervel C1 t/m C7

We praten in de praktijk veel over de relatie tussen je rug en je algehele gezondheid en welzijn. Je wervelkolom is het epicentrum van je immuunsysteem en eigenlijk je hele lichaam. Het is het medium waardoor elk communicatief signaal van en naar je hersenen gaat. Het is de manier waarop je hersenen met alles praten, van je vingers en tenen tot je hart en longen tot je hypofyse en hormoonproductie. Dit betekent dat wanneer je wervelkolom niet goed is uitgelijnd, dit een hele reeks gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Een verkeerd uitgelijnde wervelkolom kan verantwoordelijk zijn voor van alles, van chronische hoofdpijn tot depressie, het risico op het ontwikkelen van ziekten en van verkoudheid tot kanker. Je wervelkolom is een lange ketting van botten in je rug, waarbij die in de nek vaak het meest verkeerd zijn uitgelijnd en het meest geneigd zijn om problemen te veroorzaken.De eerste zeven botten in je nek, de wervels C1 tot en met C7, hebben elk een specifieke functie en kunnen zeer specifieke problemen veroorzaken wanneer ze niet op één lijn liggen. Laten we eens kijken naar de problemen waarmee u te maken kunt krijgen bij het omgaan met elk van deze botten, en hoe Chiropractie en nekverzorging het verschil kunnen maken in de wereld.

De Cervicale C1-wervel

De C1 of beter bekend als de Atlas-wervel is de eerste wervel in je hele wervelkolom, gelegen aan de bovenkant van je nek en de basis van je schedel. Het is het bot dat je hoofd ondersteunt en op zijn plaats wordt gehouden door spieren en ligamenten, maar het is de enige wervel die geen schijf heeft. Dit bot is de heilige graal van al uw wervels en een ‘subluxatie/disfunctie’ in dit gewricht kan problemen voor je hele lichaam veroorzaken, waardoor zowel je hersenstam als je ruggenmerg onder druk komen te staan. Dat maakt het als een soort hoofdschakelaar voor je zenuwstelsel. Hierdoor kunnen problemen met de hersenstam weer verdere problemen veroorzaken, variërend van hoofdpijn en migraine tot hoge bloeddruk, slapeloosheid en tal van andere problemen, waaronder de volgende lichaamssystemen: 

[disclaimer: subluxatie is een chiropractische term voor het vertebrale subluxatiecomplex, dat wordtgebruikt om de neuromechanica en neurofysiologische disfunctie van de genoemde wervel te beschrijven, niet te verwarren met de medische term.]